Halländsk tonic som den smakade förr
Stafsinge tonic är en genuint framställd syrup, eller saft som det heter i Stafsinge som smakmässigt tar oss tillbaka i tiden. Den passar lika bra att toppa drinken med som att blanda ut med kolsyrat vatten.
Stafsinge tonic
Malariamedicin för arbetare i Afrika
Tonic har funnits länge men det de flesta känner till är den färdigblandade läskdrycken i affären gjord utan de naturliga ämnen som tonicen egentligen ska ha.
Tonicens rötter finns i Afrika och Asien. Den framställs genom att göra avkok på bark från Kinaträdet. Tonicen har genom tiderna används som medel för att behandla malaria. I Afrika fick den en stor betydelse för de arbetare som förr i tiden byggde järnvägen då det var hög risk för just malaria. Barken eller Kininen som tonicen görs av har en bitter smak och därför blandades den redan förr i tiden ut med gin för att sen också blandas med kolsyrat vatten till klassikern, Gin & tonic.
Vårt mål har varit att ta fram ursprungssmaken av tonic som den smakade förr
Stafsinge tonic
Låter halländsk gran sätta smaken
För Johan och Rina handlar det om ett mathantverk, att ta fram en produkt som görs för hand och är gjord på rena råvaror, långt ifrån tillsatser och E-ämnen.
Stafsinge tonic är verkligen ett bevis på att det går att göra något nytt med halländska råvaror. Tonicen är smaksatt med halländsk gran vilket ger en ren tonickänsla. För att ytterligare behålla den naturliga tonicsmaken och halländska anknytningen är citronsyran ersatt med en egen blandning på ättika och socker samt lokalt odlad chili har tillsatts för att binda samman de olika smakerna till en helhet.
Tonicen som drink och måltidsdryck
Tonicen säljs som extrakt och räcker till 25 drinkar, den kan både användas till den klassiska drinken Gin & tonic om du vill uppleva smaken från förr, som en måltidsdryck med bara kolsyrat vatten eller att ha som ingrediens i andra spännande drinkar. På Stafsinge Tonics hemsida finns lite olika drinkrecept att inspireras av till din tillställning eller till fredagsmyset.