Gå tillbaka

Gott färskt bröd och bakverk som alla kan njuta av

Kullagårdens Glutenfria stenugnsbageri är ett av få specialbagerier i Sverige. Ann-Kristin som driver företaget har själv erfarenhet av glutenintolerans och idag har bageriet både vuxit när det gäller produktutbud och besöksantal.

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

Kullagårdens Glutenfria stenugnsbageri

Som ett pampigt gods reser sig Kullagården invid Viskan 2 mil norr om Varberg. Redan utanför känns doften av söta degar. Själva bageriet ligger i en gammal ladugård uppförd i början av 1900-talet av Bexell, upphovsmannen till Bexells talande stenar i Åkulla. Bageriet är ett specialbageri grundat av Ann-Kristin Hvalgren som tillsammans med sin man också bor på Kullagården. 

Drömmen om ett bageri

När Ann-Kristin blev glutenintolerant (celikali) 2014 ställdes hon inför utmaningen att hitta ett gott bröd utan gluten och dessutom färskt. Det utbud som fanns upplevde hon som med många andra, torrt och tråkigt.

Redan när hon kom till gården 2010 fanns det ett önskemål om någon form av verksamhet och det var den vedeldade stenugnen på gården som förde tankarna på ett bageri. Hon tyckte både om att baka och hade erfarenhet från tidigare jobb i kök.

Resan till ett gott glunfritt bröd

Hennes sökande efter ett glutenfritt gott bröd ledde henne in på en resa. Hon började med att söka all kunskap om glutenfritt mjöl, glutenfri bakning med mera både på nätet och i olika facebookgrupper. Sen stod hon som en kemist och laborerade fram olika varianter på bröd, hon lärde sig hur degen ska bete sig beroende på ingredienser, vilka blandningar som ger vilka smaker och så vidare.

Jag gav aldrig upp, i ett år testbakade jag och lärde mig allt om celikali och vilka mjöler som fungerade.

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

Genom att inte ge upp stod hon sen 2015 med ett bageri om än i liten skara men tack vare facebookgrupperna där hon delgett sin vision fick hon flera kunder direkt vilket ledde till att sen 2016 har bageriet varit hennes heltidssysselsättning. I dag har bageriet flera anställda och efterfrågan på hennes bakverk är stort. Samtidigt har hon också ringat in fler allergener så att det är ett bageri för alla oavsett om du är glutentolerant, mjölproteinallergiker eller vegan. Kullagården har blivit en plats att mötas på, njuta av nybakat, äta en god lunch samt lyssna på musik.

Inget hinder att vara allergisk

Det finns många olika sorters bröd och bakverk att välja mellan. Allt bakat är naturligt fritt från gluten och mjölk. Det finns även äggfria produkter för veganen eller allergikern. De flesta av råvarorna som används är ekologiska och ett mjöl som används flitigt är Bovete som hämtas från Värmland då det håller högre kvalitet än det importerade.

 

Hög kvalitet och goda smaker

Problematiken kring glutenfria bröd ute i handeln är att de ofta saknar en skorpa, har inget tuggmotstånd eller håller sig fräscha mer än en halv dag.

Därför är det en hög kvalitet på Kullagårdens glutenfria bageris produkter och det är så nära ett färskt och stenugnsbakat vetemjölsbröd det går att komma, både konsistensen och tuggmotståndet finns där.

Över lag så är det få tillsatta kryddor i produkterna då själva mjölsorterna får skapa smaken. Det finns dock några som är kryddade med klassiska brödkryddor samt med valnötter, tomat, basilika och oliver. Förutom bröd och bakverk går det att handla ett färdigt mjöl för att själv baka sina frallor till helgfrukosten.

 

Läs fler presenationer

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.