Gott färskt bröd och bakverk som alla kan njuta av
Kullagårdens Glutenfria stenugnsbageri är ett av få specialbagerier i Sverige. Ann-Kristin som driver företaget har själv erfarenhet av glutenintolerans och idag har bageriet både vuxit när det gäller produktutbud och besöksantal.
Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri
Drömmen om ett bageri
När Ann-Kristin blev glutenintolerant (celikali) 2014 ställdes hon inför utmaningen att hitta ett gott bröd utan gluten och dessutom färskt. Det utbud som fanns upplevde hon som med många andra, torrt och tråkigt.
Redan när hon kom till gården 2010 fanns det ett önskemål om någon form av verksamhet och det var den vedeldade stenugnen på gården som förde tankarna på ett bageri. Hon tyckte både om att baka och hade erfarenhet från tidigare jobb i kök.
Resan till ett gott glunfritt bröd
Hennes sökande efter ett glutenfritt gott bröd ledde henne in på en resa. Hon började med att söka all kunskap om glutenfritt mjöl, glutenfri bakning med mera både på nätet och i olika facebookgrupper. Sen stod hon som en kemist och laborerade fram olika varianter på bröd, hon lärde sig hur degen ska bete sig beroende på ingredienser, vilka blandningar som ger vilka smaker och så vidare.
Jag gav aldrig upp, i ett år testbakade jag och lärde mig allt om celikali och vilka mjöler som fungerade.
Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri
Genom att inte ge upp stod hon sen 2015 med ett bageri om än i liten skara men tack vare facebookgrupperna där hon delgett sin vision fick hon flera kunder direkt vilket ledde till att sen 2016 har bageriet varit hennes heltidssysselsättning. I dag har bageriet flera anställda och efterfrågan på hennes bakverk är stort. Samtidigt har hon också ringat in fler allergener så att det är ett bageri för alla oavsett om du är glutentolerant, mjölproteinallergiker eller vegan. Kullagården har blivit en plats att mötas på, njuta av nybakat, äta en god lunch samt lyssna på musik.
Inget hinder att vara allergisk
Det finns många olika sorters bröd och bakverk att välja mellan. Allt bakat är naturligt fritt från gluten och mjölk. Det finns även äggfria produkter för veganen eller allergikern. De flesta av råvarorna som används är ekologiska och ett mjöl som används flitigt är Bovete som hämtas från Värmland då det håller högre kvalitet än det importerade.
Hög kvalitet och goda smaker
Problematiken kring glutenfria bröd ute i handeln är att de ofta saknar en skorpa, har inget tuggmotstånd eller håller sig fräscha mer än en halv dag.
Därför är det en hög kvalitet på Kullagårdens glutenfria bageris produkter och det är så nära ett färskt och stenugnsbakat vetemjölsbröd det går att komma, både konsistensen och tuggmotståndet finns där.
Över lag så är det få tillsatta kryddor i produkterna då själva mjölsorterna får skapa smaken. Det finns dock några som är kryddade med klassiska brödkryddor samt med valnötter, tomat, basilika och oliver. Förutom bröd och bakverk går det att handla ett färdigt mjöl för att själv baka sina frallor till helgfrukosten.