Gå tillbaka

Syrade grönsaker med smaker från Halland och Korea

På Eivor Gavies gård bubblar det. Här tillverkas det syrade grönsaker från klassisk surkål till kimchi. Smakerna är hämtade både från Halland och Asien och grönsakerna som används är KRAV-märkta.

Gavie

Gavie

Med rötter i den halländska landsbygden och erfarenhet av olika matkulturer har Eivor Gavie byggt upp ett sortiment av syrade grönsaker i sitt företag Gavie´s gårdar som hon driver hemma på släktgården Slätten.

Fascination av slow food

Eivor har alltid haft en längtan efter att få arbeta med mat och komma tillbaka till sina rötter på landsbygden. Genom att hon bott utomlands och har en man från Israel har hon kommit i kontakt med olika smaker från olika kulturer i världen och där framför allt slow food inspirerat henne. Efter en hushållningskurs i att syra grönsaker kände Eivor att det var detta hon ville göra. Hon var fascinerad över att en råvara som ett vitkålshuvud blev något helt nytt när det blev fermenterat. För Eivor tycker om att experimentera fram nya smaker både med olika kombinationer med grönsaker och med olika kryddblandningar.

Jag har fått höra av en som bott i Sydkorea att jag gör den godaste kimchin i Sverige

Gavie

Skillnad mellan picklat och syrat

Fermenterade grönsaker är en 1000-årig tradition som kommer bland annat från Asien där kimchin än idag är en del av måltiden. Picklade grönsaker läggs i en ättikslag och får en liten smakvariation där ätikkslagen dominerar i smaken. Syrade grönsaker däremot genomgår en jäsningsprocess som genererar en rik smakvariation beroende på grönsak och kryddning.

Hög valör i SM i mathantverk

Eivor Gavies syrade grönsaker är allt i från klassisk surkål till mer spännande smaker som rödkål, salladslök och även kimchi. Hon har till och med fått en silvermedalj i SM i Mathantverk för sin syrade vitkål och morot. Produktionen görs för hand ute på gården Slätten och råvarorna är hämtade från Tångagård, en gård som bara driver ekologisk odling.

 

Förhöjer måltiden

Syrade grönsaker passar till alla måltider från omelett till varma smörgåsar både som tillbehör och som ingrediens. I Korea har de till exempel kimchi till allt. Syrade grönsaker har en speciell smak och kan behöva ätas några gånger för att uppskatta det. Det har visat sig att barn 3–4 år tycker om den typen av smak och därför är det en bra ålder att introducera syrade grönsaker i. Genom att ha syrat från Eivor Gavies till måltiden blir smakpaletten komplett, det främjar aptiten och är dessutom bra för hälsan. 

Läs fler presenationer

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.