Syrade grönsaker med smaker från Halland och Korea
På Eivor Gavies gård bubblar det. Här tillverkas det syrade grönsaker från klassisk surkål till kimchi. Smakerna är hämtade både från Halland och Asien och grönsakerna som används är KRAV-märkta.
Gavie
Fascination av slow food
Eivor har alltid haft en längtan efter att få arbeta med mat och komma tillbaka till sina rötter på landsbygden. Genom att hon bott utomlands och har en man från Israel har hon kommit i kontakt med olika smaker från olika kulturer i världen och där framför allt slow food inspirerat henne. Efter en hushållningskurs i att syra grönsaker kände Eivor att det var detta hon ville göra. Hon var fascinerad över att en råvara som ett vitkålshuvud blev något helt nytt när det blev fermenterat. För Eivor tycker om att experimentera fram nya smaker både med olika kombinationer med grönsaker och med olika kryddblandningar.
Jag har fått höra av en som bott i Sydkorea att jag gör den godaste kimchin i Sverige
Gavie
Skillnad mellan picklat och syrat
Fermenterade grönsaker är en 1000-årig tradition som kommer bland annat från Asien där kimchin än idag är en del av måltiden. Picklade grönsaker läggs i en ättikslag och får en liten smakvariation där ätikkslagen dominerar i smaken. Syrade grönsaker däremot genomgår en jäsningsprocess som genererar en rik smakvariation beroende på grönsak och kryddning.
Hög valör i SM i mathantverk
Eivor Gavies syrade grönsaker är allt i från klassisk surkål till mer spännande smaker som rödkål, salladslök och även kimchi. Hon har till och med fått en silvermedalj i SM i Mathantverk för sin syrade vitkål och morot. Produktionen görs för hand ute på gården Slätten och råvarorna är hämtade från Tångagård, en gård som bara driver ekologisk odling.
Förhöjer måltiden
Syrade grönsaker passar till alla måltider från omelett till varma smörgåsar både som tillbehör och som ingrediens. I Korea har de till exempel kimchi till allt. Syrade grönsaker har en speciell smak och kan behöva ätas några gånger för att uppskatta det. Det har visat sig att barn 3–4 år tycker om den typen av smak och därför är det en bra ålder att introducera syrade grönsaker i. Genom att ha syrat från Eivor Gavies till måltiden blir smakpaletten komplett, det främjar aptiten och är dessutom bra för hälsan.