Smaksatt nyslungad honung att toppa med
Djäknegårdens honung erbjuder honung på ett naturligt och hållbart sätt. Bikuporna är placerade på naturreservat, trädgårdar och vid ekologiska odlingar. Honung är både gott och nyttigt och på Djäknegårdens finns något för alla smaker.
Djäknegårdens honung
Fascination för insekter och bin
Andrea som driver Djäknegårdens honung brinner för insekter och det jobb de utför på vår planet. Redan som liten hade hon en fascination för de små djuren. Hon har räddat otaliga paddor från att bli påkörda, lyft på stenar för att se vad som bor där och lyssnat på historier från gammelmorfar som var biodlare.
Det var ändå av en ren tillfällighet att Andrea startade Djäknegården. En granne till hennes föräldrar hade ärvt ett bisamhälle och visste inte hur hen skulle göra. Andrea tyckte att det lät spännande och gick då en kurs tillsammans med hen för nybörjare i Kungsbacka inom biodling. Samtidigt höll de på att bygga hus på släkttomten i Åsa där verksamheten är idag men innan huset ens var färdigt satte hon en bikupa på tomten.
Alla som väljer min honung kallar jag för planetskötare, de bidrar till mångfald både när det gäller växter och insekter.
Djäknegårdens honung
Andrea´s 4 viktiga och positiva punkter kring att jobba med bin:
1. Bin är fria och bor frivilligt i bikupan, du vet om du har gjort ett bra jobb för då stannar de kvar i kupan.
2. Genom att jobba med bin bidrar vi till biologisk mångfald och hjälper naturen att kunna föröka sig genom pollinering som sker av bina.
3. Att tillhandahålla bin innebär också att kunna utbilda människor om vikten av att ha insekter och skapa miljöer för dem där de kan vara.
4. Honungen är en fantastisk produkt som kommer ur ett fint miljöarbete. En tesked honung kommer från 10 000 blommor.
Ren, naturlig och hållbar
Djäknegårdens honung är så hållbar den kan vara. Bikuporna är placerade vid naturreservat som skog hav och ängar samt invid ekologiska odlingar och trädgårdar. På så vis blir det variationsrika smaker beroende på var honungen hämtas och det syns även tydligt på färgen. Honungen Djäknegården slungar är en rå honung det innebär att honungen inte får överstiga den temperatur som är i bikupan, 35 grader och på så vis bevaras näringsämnena och nyttigheterna i honungen däribland mjölksyrebakterier, vitaminer och mineraler.
Smaksatt honung
Förutom rå honung från samma blommor (sorthonung) och honung från olika områden har Andrea utvecklat honungsprodukter med olika smaksättningar. I dag har hon tagit fram mer än 10 olika smaksättningar allt ifrån fruktiga till mer kryddiga. Honung är nyttigt och därför ett bra substitut till socker. Lägg på en klick honung smaksatt med jordgubb på pannkakorna, eller lägg i en sked honung smaksatt med kakao i mjölken samt bjud på whiskeyhonung och saffranshonung till ostbrickan. Under förkylningstider finns flera olika smaker att välja på som lindrar halsen som pepparmint, eukalyptus eller Propolis (kittvax som är som kåda).